Turkse Rivièra

De Turkse Rivièra met de plaatsen Alanya, Antalya en Kemer is een zeer populaire vakantiebestemming. Toeristen komen af op de prachtig lange zandstranden, de vele toeristische voorzieningen, de historische bezienswaardigheden en de mooie natuur.

Alanya, Antalya, Kemer, Belek en Side

Langs de Middellandse Zeekust van Turkije, beter bekend als de Turkse Rivièra, zijn diverse populaire badplaatsen gelegen, waaronder Alanya, Antalya, Kemer, Belek en Side. Deze badplaatsen beschikken allereerst over mooie zandstranden, welke in het hoogseizoen druk bezocht worden. Daarnaast vindt u in de plaatsen talloze bars en restaurants en in Alanya en Antalya vindt u een uitgebreid nachtleven. In Kemer en Side en andere plaatsen langs de Turkse Rivièra treft u wel diverse bars, maar niet zo’n groot aanbod aan uitgaansgelegenheden als in Alanya en Antalya. Op de meeste stranden langs de kust worden diverse watersporten aangeboden, waaronder surfen, jetskiën, paragliden en kajakken. In Alanya, Antalya en Kemer kunnen glijbaanliefhebbers hun lol op in de waterparken. Leuke uitstapjes met kinderen zijn Minicity, het Madurodam van Antalya, Yorük Park in Kemer, waar u alles te weten komt over de Turkse nomadenvolkeren en LunaPark, een klein attractiepark in Alanya. Belek, dat ook aan de Turkse Rivièra ligt, is het golfmekka van Turkije.

Bezienswaardigheden

Antalya, Alanya en Side zijn behalve badplaatsen ook plaatsen met een lange geschiedenis en dit komt tot uiting in diverse historische bezienswaardigheden. Deze drie plaatsen vormen een goede bestemming voor een dagtrip. Vanaf de Turkse Rivièra kunt u diverse overblijfselen uit de klassieke oudheid bezoeken. Hoogtepunten zijn het theater van Aspendos en de klassieke steden Perge, Termessos en Hiërapolis. Bij deze laatste stad bevindt zich eveneens het unieke landschap van Pamukkale, dat opgenomen is op de UNESCO Werelderfgoederenlijst. Ander natuurschoon bieden de watervallen bij Antalya, de Green Canyon ten noorden van Side en de directe omgeving van Belek, met onder andere de stranden waar de zeldzame Caretta Caretta schildpad haar eieren begraaft.

Activiteiten

Watersporten en strandactiviteiten zult u ten overvloede vinden aan de Turkse Rivièra, maar daarnaast heeft u ruime keuze wanneer u af en toe eens wat wilt ondernemen. Zo kunt u een wandeling door het prachtige binnenland maken of vanuit Antalya of Kemer gaan hiken in het Taurusgebergte. Ook mountainbikers kunnen mooie, uitdagende tochten maken in het achterland van de Turkse Rivièra en de geoefende bikers durven misschien een tocht in het Taurusgebergte aan. Een avontuurlijke dag vol adrenaline kunt u beleven wanneer u gaat raften in het Köprülü Nationaal Park. Golfers moeten beslist een bezoek brengen aan Belek, waar zo’n 15 professionele golfbanen op korte afstand van elkaar te vinden zijn.

Klimaat

De Turkse Rivièra heeft met haar Middellandse Zeeklimaat warme zomers waarin het weinig regent en milde winters. Tussen november en februari valt de meeste neerslag. In de zomermaanden ligt de gemiddelde maximumtemperatuur boven de 30°. Wanneer u wel zon wilt, maar iets lagere temperaturen kunt u beter in de maanden april, mei of oktober naar de Turkse Rivièra reizen.

Geschiedenis

De vele historische bezienswaardigheden langs de Turkse Rivièra herinneren aan de lange en indrukwekkende geschiedenis van de streek. Diverse volkeren hebben over dit strategische gebied, dat tussen Europa en Azië ligt, geheerst. Van de Hettieten in de Bronstijd, via de Frygiërs, de Grieken, de Perzen en de Romeinen loopt de geschiedenis uiteindelijk naar de Ottomanen, die vanaf de 13de eeuw heersen. De Ottomaanse heerschappij kent haar hoogtepunt in de 15de en 16de eeuw en pas wanneer Atatürk in 1922 de Turkse onafhankelijkheidsoorlog tot een goed einde brengt komt aan deze heerschappij een einde. De laatste tientallen jaren is het toerisme exponentieel gegroeid in Turkije en nu is de Turkse Rivièra de favoriete vakantiebestemming van vele Europeanen.

Foto’s van Turkse Rivièra

Ligging van Turkse Rivièra

Meer Turkije

Lees meer over de andere gebieden in Turkije: