Lycische Kust

De Lycische Kust, ook wel de Zuid-Egeïsche kust genoemd, kenmerkt zich door het vele groen en de mooie baaien. Vakantiegangers die hier steeds terug komen genieten vooral van de mooie natuur, de idyllische baaien en de prachtig blauwe tinten van de zee.

Marmaris, Icmeler, Fetiye en Dalyan

Wanneer u naar de Lycische kust trekt zult u getrakteerd worden op lange, vaak smalle stranden, gelegen in een groen landschap. Soms liggen de stranden in een mooie baai, afgeschermd door met groen bedekte bergen. De bekendste badplaats is Marmaris en ook het daarnaast gelegen Icmeler trekt jaarlijks vele toeristen. Deze plaatsen bieden volop toeristische voorzieningen. Prachtige natuur vindt u bijna langs de gehele kust met als hoogtepunt de lagune bij Ölüdeniz en het strand bij Dalyan, dat de broedplaats vormt van de bedreigde Caretta Caretta schildpad. Cultuur vindt u in Fethiye en met name de Lycische rotsgraven bij Dalyan zijn indrukwekkend.

Kleinere plaatsen

Langs de Lycische kust liggen enkele leuke, wat kleinere badplaatsen. Kalkan is een langgerekte badplaats met een kiezel/keienstrand en daarnaast betonplateaus vanwaar u de zee in kunt. In het oorspronkelijke centrum van de plaats vindt u diverse winkeltjes en horecagelegenheden. De meeste accommodaties zijn geconcentreerd in twee wijken, Kalamar en Kisla. In de havenplaats Kas vindt u enkele kleine kiezelstranden en in het centrum diverse winkels en restaurants. Hoewel Kas geen bestemming voor watersporters is, kunnen paragliders wel aan hun trekken komen. Sarigerme is een kleine, rustige badplaats gelegen aan een mooie baai met een aantrekkelijk zandstrand. In de plaats liggen diverse all-inclusive accommodaties, maar in het kleine centrum kunt u ook diverse restaurants en bars vinden. Ölüdeniz tot slot staat met name bekend om de lagune en het bijbehorende strand, het Belcekiz-strand. Dit is een prachtig gelegen strand dat niet voor niets druk bezocht wordt. Behalve strandliefhebbers komen ook paragliders graag naar deze plaats, want in de buurt zijn diverse scholen waar u kunt leren paragliden. Een tandemsprong behoort ook tot de mogelijkheden. Aan de promenade en de straten hier direct achter gelegen zijn diverse eetgelegenheden en winkels te vinden.

Bezienswaardigheden

De Lycische Kust kent een aantal interessante bezienswaardigheden op cultureel gebied en daarnaast zeer mooie natuurgebieden, die de moeite van het verkennen waard zijn. Een absolute aanrader is een bezoek aan Dalyan, waar u in rotsen uitgehouwen Lycische graven kunt bewonderen, maar waar u tevens omringd wordt door prachtige natuur. Het strand bij Dalyan is broedplaats voor de zeldzame Caretta Caretta schildpad. Een ander leuk uitstapje is een trip naar het Griekse eiland Rhodos, dat zich voor de Lycische Kust bevindt. Rhodos stad staat op de UNESCO werelderfgoederenlijst en wanneer u door de stad wandelt, zal u duidelijk worden waarom dat is. Tot slot vindt u in Marmaris en Fethiye ook enkele bezienswaardigheden, die u bij een bezoek aan deze plaatsen zeker niet moet overslaan. In Marmaris treft u een mooie citadel en caravanserai en in Fethiye kunt u een bezoek brengen aan het kasteel, de resten van het antieke theater en het museum van Fethiye.

Activiteiten

Met de mooie baaien en de zo mogelijk nog mooiere kleuren van het zeewater is de Lycische kust bij uitstek een bestemming om via het water te ontdekken. Langs de kust zult u diverse watersportfaciliteiten aan treffen en zeker zeilen is hier erg populair. Een andere zeer geliefde sport aan de Lycische kust is paragliding. De prachtige natuur aan de Lycische kust nodigt uit tot het maken van lange wandelingen. Winkelen kunt u met name goed in Marmaris, maar ook Icmeler en Fethiye hebben een aardig winkelaanbod. Wanneer u toe bent aan een ontspannen dag kunt u een bezoek brengen aan een hammam of bijvoorbeeld een bootexcursie boeken.

Klimaat

De Lycische kust heeft een Middellandse Zeeklimaat met droge, warme zomers en milde winters. Tussen november en februari valt de meeste neerslag. Omdat het in de zomermaanden erg heet kan zijn, kunt u, wanneer u van een actieve vakantie houdt, het beste kiezen voor de maanden april, mei of oktober.

Geschiedenis

Net als de rest van Turkije kent ook deze kuststreek een lange geschiedenis, die via de Hettiten, Grieken, Lyciërs, Romeinen en Seldjoeken bij de Ottomanen uitkomt. De Lycische kust is vernoemd naar de Lyciërs die hier lange tijd geheerst hebben en ook duidelijk hun sporen in dit gebied hebben achtergelaten. De rotsgraven bij Dalyan zijn door hen gemaakt en ook andere bezienswaardigheden herinneren aan hun heerschappij. De Seldjoeken en de Ottomanen brengen de Islam naar Turkije en wanneer u vandaag de dag langs de Lycische kust of ergens anders in het land verblijft, zult u merken dat de Islam overal om u heen is. Ook nadat Atatürk de Turkse onafhankelijkheidsoorlog heeft gewonnen en de eerste president werd van de seculiere staat Turkije, blijft het geloof een vooraanstaande rol in het land spelen.

Foto’s van Lycische Kust

Populaire Lycische Kust accommodaties

Hillside Beach Club 9.2
7 aanbieders
vanaf €1428
Basar 8.8
7 aanbieders
vanaf €374
Club Alla Turca 9
8 aanbieders
vanaf €472

Bekijk alle 94 accommodaties in Lycische Kust

Ligging van Lycische Kust

Meer Turkije

Lees meer over de andere gebieden in Turkije: