Steden

Behalve de kustplaatsen worden ook de steden van Turkije veel bezocht door toeristen. Met name Istanbul is zeer populair, maar ook de hoofdstad van Turkije, Ankara, en de havenplaats Izmir zijn de moeite van een bezoek waard.

Istanbul, Ankara en Izmir

Istanbul is een wereldstad met zeer veel bezienswaardigheden en aan één dag heeft u zeker niet genoeg om alles te bekijken. De stad vormt een populaire stedentripbestemming en dat is niet voor niets. Bezienswaardigheden, uitgebreid winkelaanbod en een zeer divers nachtleven maken van Istanbul een geliefde stad. Ankara, de hoofdstad van Turkije kent veel minder bezienswaardigheden dan Istanbul, maar toch heeft ook zij het nodige te bieden. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Museum van de Anatolische Beschaving. Het winkelaanbod in Ankara is divers, met een afwisseling van moderne winkelcentra en traditionele kruiden- en specerijenwinkeltjes. Hoewel het uitgaansleven in Ankara minder spectaculair is dan in Istanbul, zijn er genoeg bars en clubs te vinden voor een leuke avond uit. In Izmir kunt u terecht voor een combinatie van strand en stad. Izmir heeft na Istanbul de grootste haven van Turkije en vele schepen leggen in de haven aan, waardoor er altijd wat te zien is. Langs de kust bevinden zich vele stranden en hier concentreert het toerisme zich en vindt u tal van voorzieningen. In de stad zelf zijn enkele interessante bezienswaardigheden te vinden en verder volop keuze in bars en restaurants. Voor alle drie de steden geldt dat u uitstekende restaurants tot uw beschikking heeft.

Bezienswaardigheden

Hoogtepunten van Istanbul worden gevormd door de Aya Sofya en de hier tegenoverliggende Blauwe Moskee, het aan de oever van de Bosporus gelegen Dolmabahçe Paleis en de prachtige Mecidiye Moskee. De Aya Sofya werd in de vierde eeuw gebouwd. Deze oorspronkelijke kathedraal is later omgebouwd tot moskee. De diameter van de indrukwekkende koepel bedraagt 33 meter. Zowel de Blauwe als de Mecidiye Moskee zijn twee prachtige bouwwerken in Istanbul, die u absoluut moet bezoeken. In Ankara zijn de belangrijkste bezienswaardigheden het mausoleum van Atatürk in het Atatürk Museum en het Museum van de Anatolische Beschaving. In dit museum leert u veel over de geschiedenis van Turkije. U maakt een reis terug in de tijd en begint bij de steentijd om via de bronstijd, het tijdperk van de Hettieten uit te komen bij de Frygiërs en uiteindelijk in de Middeleeuwen. In Izmir vindt u resten van de oude stad Smyrna, waaronder het oude marktplein, de agora. Het kenmerk van Izmir en tevens de belangrijkste bezienswaardigheid is de Konak klokkentoren, die gelegen is op het gelijknamige Konakplein, dat het hart van de stad vormt. Tot slot moet u bij een bezoek aan Izmir ook het hoger gelegen Kadifekale kasteel niet missen. Vanaf de resten van het kasteel heeft u prachtig uitzicht op Izmir.

Activiteiten

Voor alle drie de steden geldt dat u goed kunt winkelen en een afwisseling vindt van moderne winkelcentra en traditionele lederwaren-, tapijten- en kruidenwinkels. In Istanbul moet u zeker een bezoek brengen aan de Grote Bazaar, een overdekt winkelgebied met meer dan 4000 winkeltjes en eettentjes. Wat uitgaansleven betreft heeft Istanbul het meeste te bieden, met exclusieve clubs, zoals bijvoorbeeld Club Reina. In Ankara is het uitgaansleven minder uitgebreid, maar ook hier vindt u genoeg bars en clubs om een aantal avonden mee te vullen. De meeste bars en clubs in Izmir vindt u in de wijken Konak en Alsancak. In Izmir kunt u langs de kust mooie stranden vinden met verschillende watersportfaciliteiten. Een leuke activiteit in Istanbul vormt een boottocht over de Bosporus. In alle drie de steden kunt u een bezoek aan de hammam brengen, wanneer u een liefhebber van de spa en sauna bent, is dit zeker een aanrader.

Klimaat

Izmir en Istanbul kennen een Middellandse Zeeklimaat, hoewel de zee in Istanbul van minder grote invloed is. In Izmir zijn de zomers warm en droog en de winters mild. De meeste regen valt tussen november en februari. In Istanbul zijn de zomers ook warm en droog, maar de gemiddelde maximumtemperatuur ligt hier een aantal graden lager (27°). In de wintermaanden kan sprake zijn van sneeuwval en in het voorjaar is het soms erg koel en regenachtig. U kunt het beste in de maanden mei, juni, september of oktober naar Istanbul gaan, want in juli en augustus is het meestal te warm voor een prettig verblijf. Ankara is centraal in Turkije gelegen en kent een landklimaat. Het gehele jaar door valt zeer weinig neerslag. De zomers zijn warm, maar ’s nachts koelt het meestal behoorlijk af. In de winter is nachtvorst normaal en ook overdag kan het soms vriezen. Sneeuwval komt gedurende de wintermaanden ook regelmatig voor. Net als voor Istanbul geldt dat u Ankara het beste in mei, juni, september of oktober kunt bezoeken.

Geschiedenis

Turkije wordt wel eens de wieg der beschaving genoemd en dat is niet voor niets. Het land heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Istanbul heette vroeger Constantinopel en was de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Veel later maakten ook de Ottomanen de stad tot hoofdstad van hun rijk. Zowel in Istanbul als in Ankara en Izmir hebben de Grieken en Romeinen lange tijd geheerst met daaropvolgend de Seldjoeken. Na de Seldjoeken kwamen de Ottomanen aan de macht, totdat de Turkse republiek in 1922 gesticht werd door Atatürk. Ankara werd, vanwege de centrale ligging van de stad, de hoofdstad van de republiek.

Foto’s van Steden

Ligging van Steden

Meer Turkije

Lees meer over de andere gebieden in Turkije: