Egeïsche Kust

De Egeïsche kust is prachtig met mooie baaien en schitterende natuur en ook voor cultuurliefhebbers is genoeg te zien. De bekendste vakantieplaatsen zijn Bodrum, Marmaris en Kusadasi en elk van deze plekken heeft uitgebreide toeristische voorzieningen.

Bodrum, Marmaris en Kusadasi

Zowel strandliefhebbers, als natuur- en cultuurliefhebbers kunnen aan de Egeïsche kust aan hun trekken komen. Bovendien beschikken de grote vakantieoorden over alle gemakken die u tijdens uw vakantie wenst. De stranden liggen over het algemeen in baaien. Sommige bestaan uit kiezels en op andere plekken vindt u zandstranden. De stranden liggen vaak in een mooie natuurlijke omgeving met op de achtergrond naaldbossen en olijfgaarden. Op het gebied van cultuur vindt u in de badplaatsen Kusadasi, Bodrum en Marmaris zelf diverse bezienswaardigheden, maar daarnaast kunt u een bezoek brengen aan de historische steden Efeze, Priëne of Kaunos. Een uitstapje naar de Griekse eilanden Rhodos en Kos is vanaf sommige plaatsen aan de Egeïsche kust ook goed te doen. Lekker eten kunt u op vele plekken en in Bodrum, Marmaris en Kusadasi vindt u tevens een uitgebreid nachtleven. Wilt u na een lange nacht rustig bijkomen in de mooie natuur van de streek, gaat u dan eens naar het Kalamaki Nationaal Park of het Bafameer, maar ook elders langs de kust zijn prachtige plekjes te vinden.

Kleinere plaatsen

Behalve Marmaris, Bodrum en Kusadasi liggen langs de kust nog enkele badplaatsen, waar u uw vakantie kunt doorbrengen. Over het algemeen zijn dit kleinere plaatsen met minder faciliteiten. Vaak komen met name de Turken zelf hier vakantie vieren. Sommige plaatsjes, zoals het vissersdorpje Foça, zijn nog weinig aangetast door het toerisme en hier vindt u nog het authentieke Turkije terug. Özdere is een lange kuststrook met drie verschillende wijken met diverse restaurants en bars. Langs de kust liggen voornamelijk kiezelstranden. Altinkim, dat bij het dorp Didim hoort, is een levendige badplaats met vele restaurants en bars en een aantal (openlucht)discotheken. Omdat Cesme op een schiereiland ligt en het altijd waait is het een geliefde bestemming voor surfers. Cesme heeft een oud centrum en een haven, waar ferry’s richting onder andere Italië vertrekken. In de plaats vindt u tal van eet- en drinkgelegenheden, waaronder veel visrestaurants. Gümüldür tot slot is een plaats met prachtig lange stranden (blauwe vlag) omgeven door citrus- en olijfboomgaarden. In het dorp vindt u resten van een Apollotempel en verder diverse restaurants waar u zeer smakelijk kunt eten.

Bezienswaardigheden

Zowel Bodrum, Marmaris als Kusadasi hebben enkele interessante bezienswaardigheden. In Bodrum moet u beslist een bezoek brengen aan het kasteel van Sint Petrus en het Mausoleum van Halicarnassus. In Marmaris vindt u een mooie citadel en een bezienswaardige Caravanserai. Ook in Kusadasi bevindt zich een mooie Caravanserai en daarnaast heeft de plaats een prachtig historisch centrum, waar u zeker eens doorheen moet lopen. In de meeste oude gebouwen bevinden zich tegenwoordig winkels en restaurants. Liefhebbers van de klassieke oudheid kunnen naar Efeze, Aphrodisias, Milas en omgeving en Priëne. Bent u meer een natuurliefhebber, dan is het Kalamaki Nationaal Park een aanrader. U vindt in dit gebied prachtige stranden, ruige rotsen en canyons en het biedt prima mogelijkheden voor een mooie wandeling.

Activiteiten

Langs de Egeïsche kust kunt op u vele plekken diverse watersporten beoefenen. Op het schiereiland van Bodrum zijn enkele zeer populaire surfplekken te vinden, waaronder Fener Beach. Wandelen kunt u langs de Egeïsche Kust bijna overal. Rondom Marmaris ligt het Marmaris Nationaal Park met prima wandelmogelijkheden. Vanuit Kusadasi kunt u mooie strandwandelingen maken. Bent u met kinderen op vakantie, dan is een dagje naar een waterpretpark een leuk uitje. Marmaris en Kusadasi beschikken over waterparken, waar u een dag lang kunt genieten en ook in de buurt van Bodrum bevindt zich een waterpark. Wanneer u van winkelen houdt kunt u in Marmaris en Kusadasi terecht. Bodrum heeft eveneens een leuk winkelaanbod. In vele Turkse plaatsen vindt minstens één keer per week een markt plaats. Dit kan zowel een groente- en fruitmarkt zijn, als een kledingmarkt. Een bezoek aan de markt is meestal een leuke ervaring.

Klimaat

De Egeïsche kust kent een mediterraan klimaat, wat betekent dat de zomers warm en droog zijn en de winters mild. De gemiddelde maximum temperatuur in de zomermaanden ligt boven de 30°. Prettige maanden voor een actieve vakantie zijn april, mei en oktober. In de wintermaanden valt vrij veel neerslag, maar temperaturen overdag komen zelden onder de 10° en ’s nachts koelt het niet veel verder af dan 5°.

Geschiedenis

Als u kijkt naar de historische bezienswaardigheden die langs de Egeïsche kust gelegen zijn, dan is meteen duidelijk dat de Grieken en Romeinen hier een belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld hebben. Voor de Griekse dominantie leefden in deze streek de Hettieten. Zij heersen tot ongeveer 1200 v. Chr., waarna langzaamaan de Grieken de overhand krijgen. Belangrijke steden als Troje en Pergamon zijn langs de Noord-Egeïsche kust te vinden. Behalve de Grieken hebben ook de Romeinen een lange periode over grote delen van het huidige Turkije geheerst. Lange tijd behoort de Egeïsche kuststrook tot het Byzantijnse Rijk. In de 11de eeuw verliest het Byzantijnse Rijk haar macht en moet het delen van Anatolië afstaan aan de Seldjoeken. De Seldjoeken heersen, totdat halverwege de 12de eeuw onrust uitbreekt en uiteindelijk de Ottomanen als winnaars uit de strijd komen. De Ottomanen domineren het gebied lange tijd, totdat Atatürk de onafhankelijkheidsoorlog van Turkije wint en in 1922 de Turkse Republiek sticht.

Foto’s van Egeïsche Kust

Populaire Egeïsche Kust accommodaties

Club Marvy 8.9
7 aanbieders
vanaf €918
Club Yali 8.3
7 aanbieders
vanaf €527
Paloma Pasha Resort 9
7 aanbieders
vanaf €612

Bekijk alle 30 accommodaties in Egeïsche Kust

Ligging van Egeïsche Kust

Meer Turkije

Lees meer over de andere gebieden in Turkije: