Klimaat

Turkije kent verschillende klimaatzones. De kustgebieden, waaronder de Egeïsche kust, de Turkse Rivièra, de Lycische kust en de stad Izmir kennen een Middellandse Zeeklimaat met warme, droge zomers en milde winters.

Het oostelijk deel van Turkije heeft een gematigd landklimaat en het centrale deel van het land kent een steppeklimaat, wat betekent dat de winters koel zijn, de zomers warm en het gehele jaar door weinig neerslag valt. In Istanbul heerst een zeeklimaat, maar omdat de zee slechts een gematigde invloed heeft, is het klimaat hier net anders dan in de bekende toeristische gebieden langs de kust.

Kustgebieden en Izmir

Het mediterrane klimaat zorgt ervoor dat de zomers langs de kust zeer warm en droog en dat de winters relatief mild zijn. In de zomer ligt de gemiddelde maximumtemperatuur boven de 30° en ’s nachts wordt het in juli en augustus gemiddeld niet veel kouder dan 20°. In juli en augustus valt nauwelijks neerslag en ook in de maanden mei, juni en september is het vrij droog. Van november tot en met februari valt vrij veel neerslag. De gemiddelde maximumtemperatuur in de wintermaanden ligt rond de 15°, waarbij de temperaturen ’s nachts kunnen dalen tot zo’n 4°. Nachtvorst en sneeuw komen zelden voor. Wanneer u vanuit de kust het binnenland intrekt, kan het in de winter snel kouder worden, zeker wanneer u de bergen ingaat. In het Taurusgebergte kan in de wintermaanden geskied worden, terwijl de temperaturen aan de kust dan nog zeer aangenaam kunnen zijn.

Istanbul

Omdat de invloed van de zee in Istanbul minder groot is dan in andere kustgebieden, verschilt het klimaat ook lichtelijk. De gemiddelde maximumtemperatuur in Istanbul ligt in de zomer net onder de 30° en in juli en augustus valt zeer weinig neerslag. De temperatuur in de wintermaanden ligt wat lager dan langs de kust en sneeuwval is niet ongewoon, hoewel de sneeuw meestal niet lang blijft liggen. Koud en nat weer houdt in Istanbul soms lang aan, waardoor het voorjaar pas laat begint. Omdat het in juli en augustus vaak erg warm is in de stad, kunt u beter naar Istanbul gaan in mei/juni of september/oktober.

Ankara

In Ankara valt het gehele jaar door erg weinig neerslag, maar sneeuwval in de winter is zeker niet uitzonderlijk. De zomers zijn warm, maar in tegenstelling tot in de kustgebieden koelt het ’s nachts meestal behoorlijk af. De gemiddelde maximumtemperatuur in de zomermaanden is 29° en in de avond en nacht koelt het dan af tot zo’n 14°. In de winter is nachtvorst normaal en ook overdag kan het soms vriezen. De gemiddelde minimumtemperatuur in januari is -5°. Omdat het niet ongewoon is dat de temperaturen in de zomer tot ver boven de 30° uitlopen en het in de winter juist weer erg koud kan zijn, kunt u Ankara het beste in mei, juni, september of oktober bezoeken.

Meer Turkije

Lees over de verschillende gebieden in Turkije: